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The revised interest rates on FCNR [B]/RFC Deposits with effect from 1st Oct’ 2015 is as under: 

                                      (These rates are subject to change from time to time as per Reserve Bank of India Guidelines) 

CURRENCY 
1 Year & 

above to < 2 

Years 

2 Years & 

above to  < 3 

Years 

3 Years & 

above to < 4 

Years 

4 Years & 

above to < 5 

Years 

5 years 

USD 1.50 1.77 3.01 3.23 3.42 

GBP 1.66 1.97 3.14 3.31 3.45 

EUR 1.03 1.06 2.13 2.24 2.37 

AUD 3.01 3.00 4.06 4.29 4.41 

 

INTEREST RATES ON NRE TERM DEPOSITS (with effect from 01.10.2015): 

Revised Slabs/Period Revised  Rate of Interest (%) p.a. 

 Less than         

Rs. 1 Crore 

Rs.1 Crore  to          

Rs. 10 Crores 

a) 1 year to 2 Years 7.75 7.25 

b) Above2 Years - up to  3 years 7.75 7.25 

c) Above 3 Years - up to  10 years 7.75 7.25 

WE HAVE THREE SPECIALISED NRI BRANCHES IN THREE METROS FOR EXCLUSIVE BENEFIT OF NRIs. 

PLEASE AVAIL THE SERVICES OF THESE BRANCHES. CONTACT DETAILS ARE AS FOLLOWS: 

Specialized NRI 

Branch 
Contact Person Telephone No Email address 

MUMBAI  Ms. Sunita Khadgi   Ph: 022 - 26233338 

Mob: +91 8691033730 

nri-mum@andhrabank.co.in 

bmmum1642@andhrabank.co.in 

NEW DELHI Mr. Manish Kumar Sinha Ph: 011 - 26167590 

Mob: +91 8882527394 

bmdel1644@andhrabank.co.in 

HYDERABAD Mr. N Ramakrishna Ph: 040 – 23421286 

Mob: +91 8142064888 

bmhydm1711@andhrabank.co.in 

mailto:nri-mum@andhrabank.co.in
mailto:bmhydm1711@andhrabank.co.in


FAQs on Forex facilities for Residents 

Q.1. Can a resident individual make a rupee loan to a NRI/PIO who is a close relative of resident 

individual, by of crossed cheque/ electronic transfer? 

 

Ans. A resident individual is permitted to make a rupee loan to a NRI/PIO who is a close relative of 

the resident individual (‘relative’ as defined in section 6 of the Companies Act 1956) by way of 

crossed cheque/ electronic transfer subject to the following conditions: 

(i) The loan is free of interest and the minimum maturity of the loan is one year. 

(ii) The loan amount should be within the overall limit under the Liberalised Remittance Scheme of 

USD 2,50,000, per financial year, available to the resident individual. It would be the responsibility 

of the lender to ensure that the amount of loan is within the Liberalised Remittance Scheme limit of 

USD 2,50,000 during the financial year. 

(iii) The loan shall be utilised for meeting the borrower's personal requirements or for his own 

business purposes in India. 

(iv) The loan shall not be utilised, either singly or in association with other person, for any of the 

activities in which investment by persons resident outside India is prohibited, namely; 

a. the business of chit fund, or 

b. Nidhi Company ,or 

c. agricultural or plantation activities or in real estate business, or construction of farmhouses, or 

d. trading in Transferable Development Rights (TDRs). 

 

Explanation: For the purpose of item (c) above, real estate business shall not include development 

of townships, construction of residential / commercial premises, roads or bridges. 

(v) The loan amount should be credited to the NRO a/c of the NRI /PIO. Credit of such loan 

amount may be treated as an eligible credit to NRO a/c. 

(vi) The loan amount shall not be remitted outside India. 

(vii) Repayment of loan shall be made by way of inward remittances through normal banking 

channels or by debit to the Nonresident Ordinary (NRO)/ Nonresident 

External (NRE) / Foreign Currency Nonresident (FCNR) account of the borrower or out of the sale 

proceeds of the shares or securities or immovable property against which such loan was granted. 

 

Q.2. Can a resident individual make a rupee gift to a NRI/PIO who is a close relative of resident 

individual, by of crossed cheque/ electronic transfer? 

 

Ans. A resident individual can make a rupee gift to a NRI/PIO who is a close relative of the resident 

individual [‘close relative’ as defined in Section 6 of the Companies Act, 1956] by way of crossed 

cheque /electronic transfer. The amount should be credited to the NonResident 

(Ordinary) Rupee Account (NRO) a/c of the NRI / PIO and credit of such gift amount may be 

treated as an eligible credit to NRO a/c. The gift amount would be within the overall limit of USD 

250,000 per financial year as permitted under the LRS for a resident individual. It would be the 

responsibility of the resident donor to ensure that the gift amount being remitted is under the LRS 

and all the remittances made by the donor during the financial year including the gift amount have 

not exceeded the limit prescribed under the LRS. 

 

Q.3. The loans of Non Resident Indian can be repaid by resident close relatives? 

Ans. Where an authorised dealer in India has granted loan to a nonresident Indian in accordance 

with Regulation 7 of the Notification No. FEMA 4/2000RB dated May 3, 2000, such loans may also 

be repaid by resident close relative (‘relative’ as defined in section 6 of the Companies Act, 1956) of 

the Non Resident Indian by crediting the borrower’s loan account through the bank account of 

such relative. 



*The prohibited items under the scheme of NRI Loans repaid by resident close relatives are: 

i. Remittance for any purpose specifically prohibited under Schedule (like purchase of lottery 

tickets/sweep stakes, proscribed magazines, etc.) or any item restricted under Schedule II of 

Foreign Exchange Management (Current Account Transactions) Rules, 2000. 

ii. Remittance from India for margins or margin calls to overseas exchanges / overseas 

counterparty. 

iii. Remittances for purchase of FCCBs issued by Indian companies in the overseas secondary 

market. 

iv. Remittance for trading in foreign exchange abroad. 

v. Capital account remittances, directly or indirectly to countries identified by the Financial 

Action Task Force (FATF) as “non co-operative countries and territories”, from time to 

time. 

vi. Remittances directly or indirectly to those individuals and entities identified as posing 

significant risk of committing acts of terrorism as advised separately by the Reserve Bank 

of India. 

 

Q.4. Remittances under the LRS facility can be consolidated in respect of family members? 

 

Ans. Remittances under the facility can be consolidated in respect of close family members subject 

to the individual family members complying with the terms and conditions of the Scheme.  

However, clubbing is not permitted by other family members for capital account transactions such 

as opening a bank account/investment/purchase of property, if they are not the co-owners /co-

partners of the investment/property/overseas bank account. Remittances under the facility can be 

consolidated in respect of close family members subject to the individual family members 

complying with the terms and conditions of the Scheme. However, clubbing is not permitted by 

other family members for capital account transactions such as opening a bank 

account/investment/purchase of property, if they are not the co-owners/co-partners of the 

investment/property/overseas bank account. 

 

Q.5 Can an individual, who has availed of a loan abroad while as a Non Resident Indian repay the 

same on return to India, under this Scheme as a resident? 

Ans. Yes, this is permissible. 

 

Q. 6. Is it mandatory for resident individuals to have PAN number for sending outward remittances 

under the Scheme? 

 

Ans. Yes, it is mandatory to have PAN number to make remittances under the Scheme. However, 

PAN card need not be insisted upon for remittance made towards permissible current account 

transactions up to USD 25,000 

 

Q.7. Are there any restrictions on the frequency of  the remittance? 

 

Ans: There are no restrictions on the frequency of remittances under LRS. However, the total 

amount of foreign exchange purchased from or remitted through, all sources in India during a 

financial year should be within the cumulative limit of USD 2,50,000. Once a remittance is made for 

an amount up to USD 2,50,000 during the financial year, a resident individual would not be eligible 

to make any further remittances under this scheme, even if the proceeds of the investments have 

been brought back into the country. 

 

 



Representative Office, USA Representative Office, Dubai 

 
Mr. P Ramakrishna, Chief Representative 

New Jersey : 001 201 420 8088 / 001 201 310 9494 
E-mail ID: repoffice@andhrabank.us 

usrepoffice@andhrabank.co.in 

 

 
Mr. G Srinivasa Madhu, Chief Representative 

Dubai : 00971 4 397 6654 
Mobile 00971 50 4583910 :: Fax 00971 4 397 6659 

E mail ID: dubairepoffice@andhrabank.co.in 
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NRI Cell Andhra Bank, Head Office, Pattabhi Bhavan, Saifabad, Hyderabad – 500 004 

 

Phone Nos.: +91-40-23234036/23233004/23252379/23252000-Extn2379 

Fax No: +91-40-23231385 Web Site Address : www.andhrabank.in; 

E-mail Address: nricell@andhrabank.co.in 
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DISCLAIMER-This e-mail contains privileged information or information belonging to Andhra Bank and is intended solely 

for the addressee/s. Access to this email by anyone else is unauthorized. Any copying (whole or partial) or further 

distribution beyond the original recipient is not intended and may be unlawful. The recipient acknowledges that Andhra 

Bank is unable to exercise control or ensure or guarantee the integrity of the contents of the information contained in e-

mail transmissions and further acknowledges that any views expressed in this message are those of the individual sender 

and are not binding on Andhra Bank. E-mails are susceptible to alteration and their integrity cannot be guaranteed. 

Andhra Bank does not accept any liability for damages caused on account of this e-mail. If you have received this e-mail 

in error, please contact the sender and delete the material from your computer.  

 

mailto:repoffice@andhrabank.
mailto:dubairepoffice@andhrabank.co.in
http://www.andhrabank.in/
mailto:nricell@andhrabank.co.in

